Hinduscy jogini wyznają zasadę, która głosi, że jesteśmy tym co jemy, ale też jemy to, co odzwierciedla nasze samopoczucie i mentalność. Chodzi tu mniej więcej o to, że gdy czujemy się dobrze i regularnie ćwiczymy, sięgamy po inne produkty niż wtedy, gdy jesteśmy zdołowani i negatywnie nastawieni do życia.
Według tego co wyznają jogini, spożywane posiłki mają wpływ na nasz umysł, rozwijają intelekt i dobrą pamięć. Odpowiednia dieta stosowana razem z ćwiczeniami jogi, powinna przynosić nam wewnętrzną harmonię oraz spokój ciała i umysłu.
Własna uprawa roślin
Podstawowymi produktami w diecie jogina, są świeże warzywa. Aby mieć pewność, że były uprawiane ekologicznie i nie zawierają żadnych sztucznych substancji, najlepiej zasadzić je we własnym ogródku.
Prywatna uprawa roślin dostarczy nam warzyw, które nie są modyfikowane genetycznie oraz nie mają żadnych barwników, konserwantów i ulepszaczy smaku. Zebrane warzywa można ugotować na parze, upiec lub zjeść surowe – takie mają najwięcej witamin.
Dieta satwiczna
Czym jest dieta satwiczna? Jedzenie satwiczne stosowane bardzo często w jodze to nic innego, jak spożywanie produktów, które czynią nasz umysł czystym, wyciszają, dają spokój ducha, pomagają zachować pokojowe nastawienie do świata i równowagę.
Dieta satwiczna dostarcza organizmowi energii, daje mu siłę i zwiększa wytrzymałość. Pozwala przetrwać nawet najcięższy dzień w pracy i zachować przy tym pozytywne nastawienie do świata.
Składniki, które zawiera podstawowa dieta satwiczna, to między innymi:
- ziarna (pszenica, jęczmień, kukurydza, owies, kasza),
- białko (pestki, rośliny strączkowe, orzechy),
- owoce (świeże, suszone lub przetworzone na soki),
- warzywa (warzywa korzenne, liściowe, strączkowe i dyniowate),
- zioła (najlepiej zioła sezonowe i herbaty ziołowe),
- nabiał (ser, mleko, jogurt, masło),
- naturalne słodycze (syrop klonowy, melasa, miód).
Zasady zbilansowanego odżywiania
Aby nasza dieta była w pełni zbilansowana, musimy przestrzegać kilku prostych zasad, które dadzą pozytywne efekty.
1. Jedzmy regularnie
Najważniejsze jest spożywanie posiłków o ustalonych porach dnia. Wtedy nasz organizm wpada w swój własny rytm, dzięki czemu lepiej trawimy jedzenie i lepiej się czujemy.
2. Przygotowujmy tyle, ile możemy zjeść
Najlepiej jest spożywać posiłki zaraz po ich ugotowaniu. Odgrzewane jedzenie, a tym bardziej w kuchence mikrofalowej, nie dość że nie jest zbyt zdrowe, to jeszcze zawiera o wiele mniej wartości odżywczych niż to świeże.
3. Starajmy się jeść surowe warzywa
Przynajmniej raz dziennie powinniśmy zjeść surowe warzywo, co ma dobry wpływ na naszą krew i chroni ją przez zbyt wysoką kwasowością.
4. Jedzmy powoli i świadomie
Zbyt szybkie jedzenie, szczególnie w silnych i negatywnych emocjach, ma bardzo zły wpływ na nasz organizm i często odbija się także na naszym samopoczuciu. Każdy kęs należy dokładnie i świadomie przeżuwać oraz cieszyć się posiłkiem.
5. Nie napychajmy się
Aby nie czuć się ociężale i sennie, powinniśmy zostawiać nieco miejsca w żołądku na naturalne rozprzestrzenianie się gazów. Organizm nie od razu poczuje, że jest najedzony, dlatego warto jeść nieco wolniej i zwracać uwagę na to, jakie wysyła nam sygnały.